Koložvárska kapusta, ale naozaj veľmi dobrá!
Dnes sme mali na obed toto chutné jedlo. Trošku prácne, kým si všetko pripravíte, ale potom sa už len zapečie a všetci si oblížu prsty.
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 1/4 kg guľatej ryže
- 1/2 kg bravčového plieska
- 1-2 chutné klobásky
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky červenej mletej papriky
- 1/2 lyžičky rasce
- soľ
- masť
- 1 sladkú smotanu
- 1 kyslú smotanu
Postup:
Mäso pomelieme na mlynčeku. Na masti orestujeme jednu cibuľu pridáme cesnak, mäso, rascu, bobkový list, korenie, papriku a soľ. Premiešame, kým mäso nepustí šťavu. Potom pridáme trochu vody a dusíme asi 40 minút, kým nie je mäsom mäkké. Ryžu uvaríme v slanej vode. Na masti orestujeme druhú cibuľu a pridáme vyžmýkanú, pokrájanú kyslú kapustu. Pomiešame a zalejeme troškou vody, aby sa nepripálila a dusíme asi 30 minút. Zapekaciu misu vytrieme masťou, rozložíme polovicu množstva kapusty. Kyslú a sladkú smotanu zmiešame a polovicu nalejeme na kapustu. Potom navrstvíme mäso, pokrájanú klobásu, na to ryžu a nakoniec zvyšok kapusty. Kapustu potrieme zvyškom smotany. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 40 minút.
Text a foto Libuša Sabová